Tips Bahasa Malaysia, Tatabahasa, Ejaan, Kata Sendi dan karangan UPSR untuk murid Sekolah Rendah

01 September 2012

Faedah Makan Buah-buahan Tempatan


Negara kita kaya dengan hasil buah-buahan.Buah-buahan tempatan ialah buah yang berasal dari negara kita.Contoh buah-buahan tempatan yang banyak terdapat seperti durian,langsat,rambutan manggis dan lain-lain.

Kita digalakkan makan buah-buahan tempatan kerana buah-buahan ini masih segar.Kebanyakan buah-buahan ini baru dipetik dari ladang dan sebagainya.Sudah tentu khasiatnya banyak kerana kandungan vitamin dan zat yang terdapat dalam buah-buahan tersebut masih terpelihara.

Di samping itu kita patut makan buah-buahan tempatan kerana buah-buahan ini mudah didapati dan dibeli  terutama pada musim buah-buahan.Tambahan pula sekiranya kita rajin bercucuk tanam terutama mereka yang tinggal di kampung, buah-buahan seperti pisang dan betik hanya diperoleh di belakang rumah sahaja.

Selain itu , buah-buahan tempatan juga harganya jauh lebih murah jika dibandingkan dengan buah-buahan yang diimport.Tahukah kita harga buah-buahan import harganya dua kali ganda jika dibandingkan dengan harga buah-buahan tempatan.Oleh itu kita dapat menjimatkan wang perbelanjaan seharian.

Seterusnya dengan makan buah-buahan tempatan, kesihatan kita lebih terjamin.Ini disebabkan buah-buahan tempatan tiada bahan pengawet yang mengandungi bahan kimia berbahaya.kebanyakan buah-buahan yang diimport seperti buah epal disapu bahan pengawet supaya tahan lama.Oleh itu kita dapat mengelakkan risiko penyakit seperti keracunan makanan dan sebagainya.

Oleh itu makanlah buah-buahan tempatan.Banyak kebaikan yang dapat kita peroleh sekiranya kita makan buah-buahan hasil keluaran negara kita sendiri.    

13 ulasan:

 1. karangan yang mantap!!

  BalasPadam
 2. Alhamdulillah....dgn adanya krngn sprti ini...sy buleyh buat krngn yg baik!!!walaupun karngn ini yg UPSR pny,,tp,,tiada hlngn bkn untk sy amik krngn ini sbgayy krngn form 1....

  BalasPadam
 3. Balasan
  1. hahaha selamat ada kalau x da emmm abis la sye ni hihihi

   Padam
  2. penggunaan SSDA(seterusnya,selain itu,di samping itu.akhir sekali) tidak betul..btw karangan ni bgus lah jgak. cuma perlu perbaiki ssda..:)

   Padam
 4. ok............................................

  BalasPadam
 5. bolehlah saya ambil contoh karangan ni utk menyelesaikan my problem....hehehe............

  BalasPadam
  Balasan
  1. yelah......teramat sangat.:)^-^/^_^

   Padam
  2. yelah tu.....(untuk No Comment):)

   Padam
 6. Saya suka karangan.karangannya mantep!!!

  BalasPadam
 7. Go for me because l can do my homework easily.

  BalasPadam